Ik heb veel typend gedaan, omdat ik merkte dat ik hierdoor iets diepzinniger op mijn opdrachten en eindflectie kon gaan en er iets rustiger over na kan denken. In de vorige periode werd gezegd dat ik me wat meer moest onderbouwen en dit heb ik nu dan ook zo veel mogelijk proberen te doen, door meer voortgangscontent te schrijven en te maken per onderwerp, ook gezien ik twee opdrachten had en een assisterende opdracht.
Ik neem jullie vanaf begin af aan mee in mijn reis van afgelopen periode. Op het begin was ik erg aan het struggelen met mijn Plan Van Aanpak. Gezien ik eerst mijn fotografie wilde doorontwikkelen met daarbij de bijbehorende programma's, ging ik op zoek naar eventuele bedrijven en fotograven die eventuele productfoto's maken en mij iets willen leren. Echter was dit erg lastig te vinden en ook werd de vraag aan me gesteld door mijn coach. Wat wil je hier in de toekomst mee? Ook deze vraag kon ik niet beantwoorden.
In de vorige periode had ik al eerder contact gehad met een bedrijf Tellie.nl. Helaas kwam hier niks meer uit, maar toen kwamen ze toch met een verzoek of ik SEO-teksten wil gaan schrijven voor een notariskantoor. Met plezier ging ik hiermee aan de slag en begon ik met een SEO-cursus, waar ik aantekeningen van heb gemaakt. Echter kwamen we er later achter dat de klant helemaal nog geen behoefte had aan SEO-teksten maar aan gewone teksten voor. Ik ben hier dan ook halverwege mee gestopt, omdat ik het wat te druk kreeg. Dit zijn de aantekeningen die ik gemaakt heb van de cursus:
Cursus SEO schrijven
Les 1: Hoe werkt Google?
Google bestaat uit 3 elementen:
1. Crawler (spider of bot): Is een zoekrobot die links zoekt op het internet, via deze links gaat hij van webpagina naar webpagina
2. Index: De webpagina’s die de Crawler tegenkomt slaat hij op in een grote database de Index. Als jij een zoekterm intypt op Google, gaat de zoekmachine op zoek naar websites die voor jou relevant zijn.
3. Algoritme: Google rangschikt op relevantie, dit gebeurt door middel van Algoritme: een wiskundige formule die bepaald welke webpagina’s relevant zijn voor een zoekopdracht en op welke volgorde ze worden getoond
Je website scoort hoog in Google als:
- Je een snelle website hebt
- Je website gebruiksvriendelijk is
- Je content van hoge kwaliteit is en relevant is
- Hoeveel links er op andere websites staan naar jouw website
Les 2: Zoekwoordenonderzoek
Zoekwoorden = zoekopdracht: is niet 1 woord, maar kan bestaan uit verschillende woorden
Bijv. Vakantie, maar ook All-inclusive vakantie Turkije
Criteria “gouden” zoekwoorden vinden
1. Relevantie: Is het woord relevant genoeg?
2. Bezoekersverkeer: Hoe veel mensen zoeken maandelijks naar het zoekwoord?
3. Commerciële waarde: leidt het zoekwoord nieuwe klanten en bestellingen?
4. Concurrentie: Kunnen we de concurrentie verslaan?
Zoekwoordenonderzoek stappen:
- Stap 1: Lijst van basis zoekwoorden maken
· Maak een lijst in Excel
· dit zijn brede, algemene termen die je site of producten goed beschrijven (1 tot max 3 zoekwoorden)
· Bijv. bij een glazenwassersbedrijf: “Glazenwassen of “huishoudelijke hulp”
· Probeer zo veel mogelijk basis zoekwoorden te vinden
Hoe kom je aan basis zoekwoorden?
· Brainstormen
· Doorzoek je eigen website
· Doorzoek websites van concurrenten
· Google Analytics / Google Search Console
- Stap 2: Lijst uitbreiden met tools:
· Basis zoekwoorden invoeren in Google, hieruit ontstaat -> gerelateerde zoekwoorden
· Bijv. “Huishoudelijke hulp” -> “ Huishoudelijke hulp gezocht”/ “ huishoudelijke hulp Rotterdam”
· Nieuwe basis zoekwoorden ontdekken
· Je kunt ook zoeksuggesties splitsen of combineren (weinig zoekvolume = combineren, veel zoekvolume = splitsen)
· Gratis tool: Google zoekwoordplanner (Google AD’s) (zoekwoordplanner geeft nieuwe zoeksuggesties)
- Stap 3: Elimineren en groepen aanmaken
- Stap 4: Rangschikken
· Prioriteit aan belangrijkste zoekwoorden
· Gouden zoekwoorden
# Relevatie
# Bezoekersverkeer
# Commerciële waarde
Gegevens
- Stap 5: Concurrentie beoordelen
· De eerste 10 zoekresultaten in Google
· Concurrentie inschatten: kunnen we ze verslaan?
· (uitloggen in Google account zodat je geen gepersonaliseerde advertenties krijgt. (of incognito gaan)
· Gebruik tool mozbar
# PA = Page Autority (Gaat enkel alleen over de webpagina’s, wordt ook beoordeeld op schaal van 0 tot 100 en hoe hoger, hoe beter)
# DA = Domain Autority (wordt op schaal van 0 tot 100 beoordeeld, hoe hoger hoe beter, gaat over de hele website)
# Links = het aantal links in de website
# Met deze gegevens vergelijk je jouw website met de eerste 10 uit de zoekresultaten. Wanneer je hoger scoort, heb je kans om deze concurrent te verslaan.
· 1 tot 3 hoofdzoekwoorden per pagina
· Extra zoekwoorden: enkelvoud/meervoud, synoniemen, sterk gerelateerd
hun nieuwe website. De teksten van hun oude website heb ik dus herschreven door verschillende notaris kantoor websites te bekijken, te vergelijken, veel contact te hebben met Hugo (de klant) en uiteraard gewoon door te schrijven. Veel contact vond ik belangrijk, omdat ik graag wilde dat het zo geschreven wordt, zoals de klant dit wilt.
Daarnaast had ik een project lopen met Binnenwerk, een designwinkel in Leeuwarden dat ook woonadvies geeft. Zij wilden een nieuwsbrief voor hun bestaande klanten + een handleiding voor Mailchimp. Met veel plezier ben ik hiermee aan de slag gegaan en verschillende versies ontwikkeld. Ik heb ook best wel veel lopen stoeien met Mailchimp. Dit heb je kunnen lezen in mijn voortgangscontent. Maar leuk was het wel om te doen! Ook was het contact met Anneke en Olga zeer plezierig en samen zijn we met ook weer veel communicatie via whatsapp, maar ook fysieke en online gesprekken tot een mooi eindresultaat gekomen.
Ook heb ik nog geassisteerd met de opbouw, afbouw en het filmen van College Tour. Alle stoelen moest neergezet worden en het decor opgebouwd, maar dit hele proces kunnen jullie teruglezen in mijn vorige blog. Hier heb ik kennis leren maken met de regiekamer. Ook miste ik wel een draaiboek. Ik persoonlijk zou dat meenemen, maar ik heb de organisatie niet gedaan. Wél heb ik geleerd dat een draaiboek belangrijk is bij zoiets.
Wat betreft mijn deskresearch liep ik ook behoorlijk stuk, omdat ik traag op gang kwam met mijn Plan van Aanpak. Ik meende dat mijn cursus SEO-teksten schrijven al een soort van deskresearch was. Dit is helaas dus niet waar en toen kwam op het juiste moment ook de opdracht voor het schrijven van een nieuwsbrief. Mijn deskresearch heb ik gekoppeld aan Nieuwsbrieven ontwikkelen en heb ik als vraag gesteld "Hoe ontwikkel ik een goede nieuwsbrief?" Uiteraard ontstonden er veel vragen ook tijdens het ontwikkelen van de nieuwsbrief van mailchimp. Deze vragen heb ik kunnen beantwoorden door verschillende bronnen te raadplegen en in APA-stijl te verwerken in mijn deskresearch. Als ik eerder mijn plan wist, kon ik veel eerder aan mijn deskresearch beginnen en ook misschien mee research doen.
Als ik terugkijk, baal ik ervan dat ik zo traag op gang kwam. Maar ik ben toch trots dat ik best wel een grote inhaalslag heb gemaakt. Ook kon mijn deskresearch veel beter, maar had ik hier helaas niet meer zoveel tijd voor.
Bình luận